Tribeca Loft
       
     
DSC_7005.jpg
       
     
DSC_7019.jpg
       
     
DSC_7039.jpg
       
     
DSC_7047.jpg
       
     
DSC_7057.jpg
       
     
DSC_7079.jpg
       
     
DSC_7104.jpg
       
     
DSC_7108.jpg
       
     
DSC_7066.jpg
       
     
DSC_7068.jpg
       
     
DSC_7139.jpg
       
     
DSC_7141.jpg
       
     
DSC_7149.jpg
       
     
DSC_7151.jpg
       
     
DSC_7159.jpg
       
     
New_York_Loft_Section-perspective.jpg
       
     
New_York_Loft_Situation_02.jpg
       
     
430G_Plans-01.jpg
       
     
430-Diagrams.jpg
       
     
430-Diagrams2.jpg
       
     
Tribeca Loft
       
     
Tribeca Loft

“Loft living” sometimes forces a compromise between bohemian charm and individual privacy. The informal plan, ample natural light, and uninterrupted views of an open loft are typically at odds with the modern family's desire for private space and distinct bedrooms. By deftly organizing and facilitating these seemingly discordant amenities, the TriBeCa Loft has dramatically transformed one floor of a 19th century landmarked warehouse into a clever and casual new home for a young family.

After gutting the previous labyrinthine space and leaving only key structural elements, service zones were planned to create a reciprocal relationship between public and private zones. The living room, den, and kitchen areas on the east side of the unit benefit from the natural light and views of the bedroom windows on the west without ever disturbing the privacy of the sleeping zones. To help further define space and accommodate various activities, a series of built-in accessories were designed such as floating walnut multi-purpose cabinetry, a cantilevered wet bar, as well as several full-height sliding and accordion panels.

Planning and designing thoughtfully at multiple scales has resulted in a space that exudes a quiet liveliness – one that embraces both the solitude required of traditional bedrooms and the open-ended nature of an airy loft.

Architect: Office of Architecture; Aniket Shahane

Design Collaborator: Asheshh Saheba

Photography: Matthew Williams

Contractor: Sohome, Inc.

Code: Greenlight Expediting

MEP: Engineering Solutions, PLLC

 

DSC_7005.jpg
       
     
DSC_7019.jpg
       
     
DSC_7039.jpg
       
     
DSC_7047.jpg
       
     
DSC_7057.jpg
       
     
DSC_7079.jpg
       
     
DSC_7104.jpg
       
     
DSC_7108.jpg
       
     
DSC_7066.jpg
       
     
DSC_7068.jpg
       
     
DSC_7139.jpg
       
     
DSC_7141.jpg
       
     
DSC_7149.jpg
       
     
DSC_7151.jpg
       
     
DSC_7159.jpg
       
     
New_York_Loft_Section-perspective.jpg
       
     
New_York_Loft_Situation_02.jpg
       
     
430G_Plans-01.jpg
       
     
430-Diagrams.jpg
       
     
430-Diagrams2.jpg